Nursing 823 Medication Dosage Practice Exam

banner.gif (15427 bytes)

 

 

 

 

 

Answer Key for Med Math Practice Test


 

 

 

 

 

1. The physician ordered: Digoxin 250 mcg po qid. The label reads 1 tablet equals 0.25 mg. How many tablets will you administer to your patient? Answer: One tablet

2. The nonsteroidal medication naproxen (Naprosyn) has been prescribed for a patient, 1375 mg/day in divided doses. Each tablet contains 0.275 g. How many tablets equal this daily dose? Answer: Five Tablets

3. The order reads: Ketrolac gr iss. The ampule reads 0.06 g per 1 ml. How many milliliters will you administer to the patient? Answer: 1.5 milliliters

4. The label reads Heparin Sodium 10,000 USP Units/mL. The order is for Heparin 6,000 U q6h sc. How many milliliters will you administer to the patient? Answer: 0.6 milliliters

5. The physician ordered 0.4 mL of potassium iodide (Iostate) expectorant. The label reads 325 mg/tsp. How many milligrams are contained in this dose?  Answer: 26 mg

6. The order is to give 600 mg of Ampicillin IM q8h. The directions for dilution on the 2 gm vial reads: Reconstitute with 4.8 mL of sterile water to obtain a concentration of 400 mg per mL. How many mL will you adminster per dose? Answer: 1.5 mL

7. The physician ordered 180 mg of Dilantin po q8h. The patient weighs 98 lb. The label of the drug reads 250 mg per 5 mL. How many milliliters will you adminster to this patient per dose? Answer: 3.6 mL

8. The physician ordered Amoxicillin 10 mg IM q6h. Amoxicillin is supplied in 125 mg per 5 mL. How many milliliters will you administer per dose? Answer: 0.4 mL

9. The patient receives Keflex oz ss po q6h. Keflex oral suspension is ordered because he is not able to swallow pills. Keflex oral suspension is avalable as 125 mg per 5 mL. Give ___ mg or ____ Tbsp.  Answer: Give 375 mg or 1 Tbsp.

10. Ordered: Atropine 0.6 mg IM. Label reads 0.3 mg per 0.5 mL. How many milliliters will you give per dose? Answer: 1 milliliter.

 


Back to Exam Review Page NUR823 Home